מידע חשוב על הפלה יזומה

אחד מנושאי החיים הסבוכים ביותר בהקשר גוף האישה, הריון וכל מה שביניהם הוא נושא ההפלה. עשרות נשים בישראל בוחרת מדי שבוע לעבור תהליך הפלה יזומה (מלאכותית) שעיקרו – הפסקת תהליך ההיריון בו הן מצויות. בשורות הקרובות נספר את כל מה שעלייך לדעת על ההליך הרפואי, הסכנות שבו, ההשלכות על עתידך וכל מה שכרוך בהחלטה הקשה שעלייך לקבל. יחד עם זאת, נבהיר שמדריך זה אינו מיועד להחליף את מקומו של גניקולוג מוסמך ומנוסה, שאמור להיות הסמכות המייעצת לפני קבלת החלטה שכזו.

 

הפלה יזומה – זמנים, שיטות, החלה וסיכונים

את תהליך ההפלה ניתן לבצע ב-24 השבועות הראשונים של ההיריון, למעט מקרים חריגים בהם מאשרת וועדה מיוחדת את קיום ההפלה בשלבים מאוחרים יותר. בין המקרים האפשריים מצויים סכנת חיים לאישה, היריון שנגרם כתוצאה מאונס / גילוי עריות, בעיות ומומים שהתגלו אצל העובר בשלבי היריון מתקדמים וכדומה. ניתן לבצע הפלות בשתי דרכים מרכזיות – תרופות ופעולה כירורגית. לרוב, שימוש בתרופות אפשרי רק בשלבי ההיריון הראשונים, אם כי ההחלטה תלויה ברופא הנשים המטפל בך. פעולה כירורגית להפסקת היריון נקראת "גרידה" ובמהלכה מורחב צוואר הרחם של האישה והעובר מוצא משם באמצעות שאיבת ואקום (בשליש הראשון של ההיריון) או באמצעים אחרים (בתקופה מאוחרת יותר). התהליך אורך דקות אחדות בלבד ולאחריו נשארת האישה להשגחה של מספר שעות במוסד הרפואי. כשליש מהנשים שעברו הפלה באמצעות גרידה דיווחו על בחילות, הקאות וסחרחורות, הנובעות כתוצאה מחומר ההרדמה. גם דימומים שונים מאזור הרחם אפשריים בשבועות שאחרי ביצוע התהליך. גרידה נחשבת לתהליך כירורגי בטוח למדיי, אם כי עלולים להיווצר סיבוכים שונים, עקב זיהומים, אי-ריקון של כל ה"תוכן ההריוני" ועד לקושי להיכנס להיריון בעתיד (סיבוך נדיר).

 

תהליך ההפלה ממומן על ידי משרד הבריאות לנשים עד גיל 33. אם זאת, הצורך המתעורר אצל נשים רבות לטיפול וסיוע נפשיים, אינם כלולים בסל הבריאות ובמרבית הביטוחים הפרטיים. חשוב להדגיש את נושא זה, שכן המעמסה הפיסית שבביצוע הפלה הינה כאין וכאפס לעומת הנטל הנפשי הכבד, במיוחד אם מדובר בהפלה שלא באמת רצויה, ונובעת מפגם בעובר. מבחינה פיסית, ההתאוששות מהירה: בתוך כמה שבועות תקבל האישה מחזור, תוכל לחזור לקיים יחסי מין ולהיכנס להיריון פעם נוספת. אך לעיתים המועקה הנפשית קשה מנשוא.

 

תהיה הסיבה אשר תהיה, נמליץ בחום להתייעץ עם גניקולוג בכיר ומנוסה לפני התהליך, כמו גם אנשי מקצוע מתחום הנפש. אל תחסכו בעניין כה משמעותי. לכו על הטובים והמקצועיים ביותר. רק בריאות!