פתרון ושמו פונדקאות

ישנם לא מעט זוגות ואנשים יחידניים אשר אינם יכולים להביא ילד לעולם בדרך "הטבעית" והיא על ידי היריון. עבור אלו, ישנם מספר רב של פתרונות. במאמר זה נדבר מעט על הליך הפונדקאות, מה הוא, עבור מי הוא ומה יתרונותיו.

נתחיל ונאמר כי בישראל, לא כל אחד יכול וזכאי לעבור הליך פונדקאות, בראש אלו נמצא את הזוגות החד מיניים אשר חייבים לבצע את הליך הפונדקאות בחו"ל. בעבר, היו מספר מדינות בהן זוגות חד מיניים יכלו לבצע הליך פונדקאות אך משאלו סגרו את שעריהן (נפאל, הודו, תאילנד ומקסיקו), הברירה האולטימטיבית הפכה להיות ארצות הברית (אך היא אינה המדינה היחידה) וזאת ממספר סיבות, בין אלו נמצא את היתרון הגדול והוא שהתינוק מקבל אזרחות אמריקאית.

מי היא הפונדקאית

הפונדקאית היא אישה המסכימה לשאת ברחמה תינוק, לאחר שהופרתה על ידי השתלת ביצית. אישה זו מוותרת על זכויות ההורות שלה מראש וחותמת על חוזים מבעוד מועד. נדגיש כי מדובר בחוזים מדוקדקים מאוד והם נפרדים מהחוזים עליהם יחתמו ההורים לעתיד. על הפונדקאית לעמוד בתנאים בריאותיים מחמירים ובין אלו נמצא גם ניטור פסיכולוגי על מנת לאשש כי האישה מבינה את שעומד לקרות וכך שהתינוק אותו תישא ברחמה, אינו שלה והיא תמסור אותו מיד לאחר הלידה. האישה הפונדקאית לרוב תהייה אישה זרה אך אין בכך הכרח, לא מעט זוגות או הורים יחידניים מסתייעים בקרובת משפחה או חברה (בתקווה שהעלות תהייה נמוכה יותר מאשר תשלום לאישה זרה אשר מתקיימת מתשלום זה ולמעשה זו עבודה עבורה). אחד התנאים המקדימים להתקבל להיות פונדקאית הוא לידה טבעית בעבר אצל האישה ולידה כזו שעברה ללא סיבוכים – לידה טבעית. בנוסף לכל תנאים אלו, חשוב ביותר ללוות ולתמוך באישה הפונדקאית ולכן מומלץ להיעזר בארגונים בעלי ותק וניסיון בתחום. לא פעם ולא פעמיים, פונדקאית חזרה בה והחליטה לשמור את התינוק. בין אם נאלצה למסור אותו בשלב מסוים או לא, עצם קיומה של התקופה הנוראית בה ההורים נאלצים להילחם על תינוקם, הופך את החוויה לנוראית וקשה מנשוא עבור רבים.

לסיכום, הליך פונדקאות הוא הליך מורכב ומפרך למי שאינו מסתייע במוסמכים לכך. הליך פונדקאות עלול להסתבך בכל שלב, גם לאחר לידת התינוק או התינוקות ולכן יש להיות מוכנים וערוכים לכך מבעוד מועד. הטיפ הטוב ביותר אותו נוכל לתת לכם הוא להסתייע בארגון מסודר אשר ביצע לא מעט הליכי פונדקאות בעבר ולספוג את כל המידע על מנת להיות מוכנים לכל תרחיש.

מידע חשוב על הפלה יזומה

אחד מנושאי החיים הסבוכים ביותר בהקשר גוף האישה, הריון וכל מה שביניהם הוא נושא ההפלה. עשרות נשים בישראל בוחרת מדי שבוע לעבור תהליך הפלה יזומה (מלאכותית) שעיקרו – הפסקת תהליך ההיריון בו הן מצויות. בשורות הקרובות נספר את כל מה שעלייך לדעת על ההליך הרפואי, הסכנות שבו, ההשלכות על עתידך וכל מה שכרוך בהחלטה הקשה שעלייך לקבל. יחד עם זאת, נבהיר שמדריך זה אינו מיועד להחליף את מקומו של גניקולוג מוסמך ומנוסה, שאמור להיות הסמכות המייעצת לפני קבלת החלטה שכזו.

 

הפלה יזומה – זמנים, שיטות, החלה וסיכונים

את תהליך ההפלה ניתן לבצע ב-24 השבועות הראשונים של ההיריון, למעט מקרים חריגים בהם מאשרת וועדה מיוחדת את קיום ההפלה בשלבים מאוחרים יותר. בין המקרים האפשריים מצויים סכנת חיים לאישה, היריון שנגרם כתוצאה מאונס / גילוי עריות, בעיות ומומים שהתגלו אצל העובר בשלבי היריון מתקדמים וכדומה. ניתן לבצע הפלות בשתי דרכים מרכזיות – תרופות ופעולה כירורגית. לרוב, שימוש בתרופות אפשרי רק בשלבי ההיריון הראשונים, אם כי ההחלטה תלויה ברופא הנשים המטפל בך. פעולה כירורגית להפסקת היריון נקראת "גרידה" ובמהלכה מורחב צוואר הרחם של האישה והעובר מוצא משם באמצעות שאיבת ואקום (בשליש הראשון של ההיריון) או באמצעים אחרים (בתקופה מאוחרת יותר). התהליך אורך דקות אחדות בלבד ולאחריו נשארת האישה להשגחה של מספר שעות במוסד הרפואי. כשליש מהנשים שעברו הפלה באמצעות גרידה דיווחו על בחילות, הקאות וסחרחורות, הנובעות כתוצאה מחומר ההרדמה. גם דימומים שונים מאזור הרחם אפשריים בשבועות שאחרי ביצוע התהליך. גרידה נחשבת לתהליך כירורגי בטוח למדיי, אם כי עלולים להיווצר סיבוכים שונים, עקב זיהומים, אי-ריקון של כל ה"תוכן ההריוני" ועד לקושי להיכנס להיריון בעתיד (סיבוך נדיר).

 

תהליך ההפלה ממומן על ידי משרד הבריאות לנשים עד גיל 33. אם זאת, הצורך המתעורר אצל נשים רבות לטיפול וסיוע נפשיים, אינם כלולים בסל הבריאות ובמרבית הביטוחים הפרטיים. חשוב להדגיש את נושא זה, שכן המעמסה הפיסית שבביצוע הפלה הינה כאין וכאפס לעומת הנטל הנפשי הכבד, במיוחד אם מדובר בהפלה שלא באמת רצויה, ונובעת מפגם בעובר. מבחינה פיסית, ההתאוששות מהירה: בתוך כמה שבועות תקבל האישה מחזור, תוכל לחזור לקיים יחסי מין ולהיכנס להיריון פעם נוספת. אך לעיתים המועקה הנפשית קשה מנשוא.

 

תהיה הסיבה אשר תהיה, נמליץ בחום להתייעץ עם גניקולוג בכיר ומנוסה לפני התהליך, כמו גם אנשי מקצוע מתחום הנפש. אל תחסכו בעניין כה משמעותי. לכו על הטובים והמקצועיים ביותר. רק בריאות!

אנדומטריוזיס – מה זה ואיך מטפלים?

אין ספק שכאבי מחזור יכולים להיות קשים מאוד ויש להן השלכות רבות על התפקוד היום-יומי של כל אישה בגיל הפריון, אך יש מקרים בהם הכאבים האלו קשים מנשוא והם חזקים הרבה יותר ממה שהם אמורים להיות. במקרים כאלו כדאי מאוד לבצע אבחון כי ייתכן מאוד ומדובר במקרה של מחלת האנדומטריוזיס.

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס זוהי מחלה שנגרמת כתוצאה מתאים של רירית הרחם אשר יוצאים אל מחוץ לרחם בעיקר באזור האגן. הכאבים נמצאים בשיאם לפני ובזמן תקופת הוסת והם מקשים על התפקוד היום-יומי וגורמים לירידה משמעותית ברמת החיים. חשוב לבצע אבחון למחלה זו כדי להיות בטוחים, אך הפניה לאבחון בדרך כלל מבוצעת לאחר זיהוי הסימנים למחלה. סימנים כמו

  • כאבים עזים בזמן המחזור
  • כאבים באגן
  • בעיות פוריות
  • הפרעות במתן שתן
  • בעיות בעיכול

לאחר שזוהו הסימנים ניגשים לאבחון כדי לאמת או לשלול את הימצאותה של מחלת אנדומטריוזיס. במידה וזוהי הסיבה, יש לבצע טיפול. חשוב להבין שאין טיפול שמרפא את המחלה אלא רק טיפולים שונים שעוזרים להקל על הכאבים או במידה והבעיה העיקרית היא בעיית הפריון מבצעים את הטיפולים הנדרשים.

מה עושים כדי להקל על הכאבים?

לרפואה המערבית יש תרופות, חלקן יעילות יותר וחלקן פחות אך בניגוד לרפואה הסינית, התרופות לא מותאמות אישית לכל מטופלת ולפעמים תופעות הלוואי פוגעות במטופלת בצורה קשה. במקרים כאלו ובמקרים בהם נשים רוצות להקל עוד יותר על הכאבים הן ניגשות למרפאה טבעית. המרפאה הטבעית בודקת את מחלת האנדומטריוזיס לעומק ומתאימה את הטיפול, בין אם טיפול באמצעות דיקור סיני, תזונה נכונה, צמחי מרפא ועוד…

טיפולים גינקולוגיים בשיטות מודרניות

הרחם הוא האיבר שבו מתפתח ההיריון ויש חשיבות עליונה להתנהלותו התקינה. כאשר מתפתחות מיומות ברחם יש צורך לגשת לבדיקה אצל רופא נשים מומחה למיומות לצורך אבחון הבעיה. הרפואה המודרנית מאפשרת הוצאת מיומות, או בשמן האחר, שרירנים, באמצעות ניתוחים לפרסקופיים. ניתוחים כאלו היו נדירים בעבר וכל פרוצדורה הייתה מתבצעת באמצעות פתיחת הבטן. ברור לכולם, שהשיטה הלפרסקופית היא היעילה, המהירה והבטוחה יותר. הסיבוכים האפשריים קטנים יותר וההחלמה מהירה וקלה יחסית לפרוצדורות האחרות.
רופא נשים מומחה למיומות ימליץ לביצוע ניתוחים כאלו על פי גודל המיומה מיקומה, גיל האישה ועוד פרמטרים. החשיבות העיקרית להחלטה נובעת מגיל האישה ומרצונה להמשיך להרות בעתיד. שיטה לפרוסקופית מאפשרת, במקרים רבים, קיום הריון עתידי בצורה בטוחה כולל לידות טבעיות. גם נושא של הפסקת הריון הוא נושא שמטריד מאוד נשים בגיל הפוריות אשר מעוניינות להרות שוב. הפסקת הריון הכרחית במקרים שונים. יש מקרים של הריון שאינו רצוי, ואחרים שנובעים מסיבות רפואיות שמסכנות את חיי העובר או חיי האם. יש מקרים של חשש למומים מולדים ועוד. בכל מקרה, הפסקת הריון מחייבת קבלת אישור מוועדה מיוחדת אשר קיימת בכל בית חולים בישראל.
הפסקת הריון
הפסקת הריון יכולה להתבצע בתקופת ההיריון ומרבית הפרוצדורות מתבצעות עד לשבוע השביעי, אם כי ,יש רבים נוספים שמתבצעים עד לשבוע השנים עשר שלו. ניתן לבצע הפסקת היריון באמצעות תרופות וזה מייתר את הצורך בגרידה. צריך לקחת בחשבון, שלעיתים יש בשיטה זאת סיבוכים שמחייבים פרוצדורה פולשנית. ניתן לבצע הפסקת היריון פרטית במרפאת גניקולוגים מומחים, וכל אחת יכולה לבחור את המקום לאחר קבלת האישור מהוועדה. לטיפול במרפאה פרטית יש יתרונות רבים מסיבות רבות. הפסקת הריון מתבצעת בגרידה או בשאיבה, והגניקולוג הוא זה שמחליט בהתאם למצב הרפואי של האישה ועל פי נסיבות המקרה.
מרבית הנשים מעוניינות ללדת ילדים ולהקים משפחה בתהליך טבעי. אלא שיש מקרים רפואיים שמחייבים התערבות גניקולוגים לתיקון בעיות שנוצרות. מרפאת מומחים אשר מנוהלת על ידי רופאים בעלי מוניטין בתחום תטפל ביעילות בכל מקרה כזה. אין תחליף, לידע, לניסיון ולמיומנות, ובחירת גניקולוג מעולה היא החלטה מתבקשת. יש חשיבות גם לשיחות נפש מרגיעות מאחר והאישה מגיעה במצב נפשי מורכב. היא חוששת מההליך ומסיבוכים אפשריים שימנעו הריון עתידי. במרפאה מקצועית יש צוות עובדים מיומן אשר יבצע את הפרוצדורות במומחיות תוך שימת דגש גם על הטיפול הנפשי הנלווה אליו.